Начин на приготвяне
Замесваме тесто, за да се отпусне. В купа се сипва водата, прибавя се солта, захарта и олиото. Добавя се брашно и се меси меко и нелепнещо тесто. Слага се в леко намазнена купа и се покрива със стреч фолио.
Оставя се за 1 час, после се дели на 3 части и се поставят в съд с разтопената мас и олио. Оставя се отново около 1-2 часа. После всяка част се раздърпва на покривка, краищата се махат.
Поръсва се равномерно с плънка от натрошено сирене и разбити яйца, от мазнината, слагат се късметите. За късметите на листче се наричат една пъпка за здраве, две, три и т.н., в алуминиевото фолио нарязано на парчета се увиват дряновите пъпки.
С помощта на покривката се навива и се нарежда в тава от края към средата. Полива се баницата с мазнина. Пече се в предварително загрята фурна на 240 градуса, до златисто, после мазнината се отцежда. Поднася се на Нова година.