Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Празнична джинджифилова къщичка

Празнична джинджифилова къщичка

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Празнична джинджифилова къщичка
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 3
30/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
1
"Сръчни ли сте достатъчно, че да приготвите за радост на децата празнична джинджифилова къщичка"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 - 4 ч.ч.
  • тръстикова захар - 80 г
  • краве масло - 120 г
  • яйце - 1 бр.
  • мед - 5 - 6 с.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 2 с.л.
  • За слепването
  • белтък - 1 бр.
  • пудра захар - 200 г
  • За украсата
  • фондан - различни цветове
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да почнете да замесвате джинджифиловото тесто, е необходимо да си направите шаблони от картон. Те трябва да са със следните размери:

- за предната и задната страна на къщата - 15 см на 15 см;

- за двете страни на къщата - 20 см на 15 см;

- двете страни на покрива - 22 см на 13 см.

С картонените шаблони ще е по-лесно да се изрежат частите на къщата.

В дълбока купа се смесват яйцето и захарта. Разбъркват се хубаво. След това към тях се прибавят разтопеното масло и медът. Отново се разбърква хубаво.

Прибавят се и останалите сухи съставки без брашното. Разбърква се.

Брашното се пресява и започва да се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се разточва на тънка кора.

Върху него се слагат картонените шаблони и се изрязват от всеки шаблон по две.

Изрязаните части се прехвърлят в тава застлана с хартия за печене. Редят се на разстояние една от друга.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за 5-7 минути.

От останалото тесто може да изпечете сладки.

След като са готови, се вадят от фурната и се оставят да изстинат напълно.

Когато частите на къщата са напълно изстинали, се прави сместа за слепването.

Пудрата захар се пресява. Белтъкът се разбива на сняг и след това постепенно при непрекъснато бъркане се прибавя пудрата захар. Когато сместа започна да образува връхчета, е готова.

Готовата смес се сипва в плик, на който се изрязва леко върхът. С тази смес се слепват отделните части на къщата. Отстрани може да сложите чаши да крепят стените. След като е слепена къщата, се оставя за няколко часа да стегне.

Следва украсата. От фондан чрез молд се правят вратата, прозорците и останалата украса.

Поръсва се с пресята пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: