Начин на приготвяне
Преди да почнете да замесвате джинджифиловото тесто, е необходимо да си направите шаблони от картон. Те трябва да са със следните размери:
- за предната и задната страна на къщата - 15 см на 15 см;
- за двете страни на къщата - 20 см на 15 см;
- двете страни на покрива - 22 см на 13 см.
С картонените шаблони ще е по-лесно да се изрежат частите на къщата.
В дълбока купа се смесват яйцето и захарта. Разбъркват се хубаво. След това към тях се прибавят разтопеното масло и медът. Отново се разбърква хубаво.
Прибавят се и останалите сухи съставки без брашното. Разбърква се.
Брашното се пресява и започва да се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто.
Готовото тесто се разточва на тънка кора.
Върху него се слагат картонените шаблони и се изрязват от всеки шаблон по две.
Изрязаните части се прехвърлят в тава застлана с хартия за печене. Редят се на разстояние една от друга.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за 5-7 минути.
От останалото тесто може да изпечете сладки.
След като са готови, се вадят от фурната и се оставят да изстинат напълно.
Когато частите на къщата са напълно изстинали, се прави сместа за слепването.
Пудрата захар се пресява. Белтъкът се разбива на сняг и след това постепенно при непрекъснато бъркане се прибавя пудрата захар. Когато сместа започна да образува връхчета, е готова.
Готовата смес се сипва в плик, на който се изрязва леко върхът. С тази смес се слепват отделните части на къщата. Отстрани може да сложите чаши да крепят стените. След като е слепена къщата, се оставя за няколко часа да стегне.
Следва украсата. От фондан чрез молд се правят вратата, прозорците и останалата украса.
Поръсва се с пресята пудра захар.