Начин на приготвяне
Месото се нарязва на малки кубчета. Запържва се в олиото. Като порозовее, се добавят нарязаните кромид и праз. Налива се водичка /50мл./ и се задушава докато зеленчуците поомекнат малко.
Наръсва се червения пипер, разбърква се хубаво и се залива с гореща вода /около 1.5л./. Добавя се дафиновия лист и няколко зрънца чер пипер. Когато месото омекне се добавя измитият ориз, а когато е почти напълно омекнало се налива зелевата чорба и се оставя да поври още около 10 мин.
Проверява се на вкус и чак тогава, ако е необходимо, се добавя малко сол. Слага се предвидената чубрица и смлян черен пипер.
Тази коледарска супа е много вкусна. Нашите я наричаха коледарска защото по Коледа, когато се коли прасето никога не е минавало без да я приготвят. Поднасяли я на всички, които са участвали в коленето и в прибирането на месото, за да се стоплят.