Начин на приготвяне
Баницата ще направим наложена, с леко набръчкани (накъдрени) кори, за да прониква добре плънката и да стане пухкава и мека.
Намазняваме добре дъното и стените на глинен съд с диаметър около 25 см с капак.
Угасяваме содата във киселото мляко и лимоновия сок.
Разбиваме яйцата със солта и към тях прибавяме шупналото мляко, олиото, настъргания кашкавал и натрошеното сирене.
Поставяме две кори на дъното на тавичката и ги набръчкваме (накъдряме), след което разпределяме от плънката. Така редим до приключване на продуктите. Някъде по средата на реденето между две сухи кори поставяме късметчетата, написани върху листче хартия, и след това обвити в алуминиево фолио. Върху наредената вече баница слагаме тънки парченца масло, разпределено равномерно по цялата повърхност.
Захлупваме глиненият съд и поставяме в загрята на 170 градуса фурна. Печем 15 минути и махаме капака, след което допичаме до златист загар - още около 15-20 минути.
Готовата баница покриваме с кърпа, ако желаем да ни е мекичка, в противен случай оставяме да си изстине открита.
Късмет и Честита Нова Година!