Начин на приготвяне
Това е рецепта за тези, които избягват запръжката при готвенето - без тлъсти меса и без пържене.
Измива се пилешкото филе, нарязва се на малки порции и се поставя в тавата, в която ще се готви. Овкусява се със малко сол, чубрица и черен пипер. Добавя се морковът, почистен и нарязан на кубчета, зехтинът и се сипва 1 ч.ч. вода, която почти да покрие месото.
Поставя се тавата във фурната на 250 градуса за около 30 минути. През това време се почистват и нарязват гъбите, а оризът се измива до бистра вода и се накисва в студена вода за 15 минути.
Изважда се тавата и с вилица се обръщат хапките пилешко месо, а с лъжичка под месото и около него се сипва оризът с гъбите. Долива се още 2 к.ч. вода, а може и малко повече, ако ви се стори, че няма достатъчно и за да не остане оризът недоготвен.
Щом заври, се засичат минутите, които са необходими за готовност на ориза на фурна според описанието на опаковката му. За всеки сорт и вид ориз е необходимо различно време. Ако използвате ризон, то около 20-25 минути са напълно достатъчни. Тъкмо и филето ще се запече отгоре.
Поднесете топло с туршийка през зимата и чаша бяло вино!
Пилешкото филе с ориз на фурна е готово.
Коментари
Поздравления!