Начин на приготвяне
Измиват се хубаво пилешките бутчета и се слагат в тенджера с вода, която да ги покрива, като се прибавя щипка сол, чубрица и мащерка. Месото се вари около 30 минути, докато омекне.
През това време се почистват и режат на кубчета картофите, гъбите - на филийки, моркова - на колелца.
В тиган се затрява маслото, прибавя се брашното и се разбърква до хомогенен сос. Прибавя се бялото вино и след 1 минута се сваля от котлона. Овкусява се с индийското орехче и малко чер пипер.
В йенската тенджера се поставят полуготовите бутчета, до тях се нареждат парченцата картофи, морков и гъби. Изсипва се приготвеният сос и се долива малко от бульона, в който се е варило месото, за да се покрият продуктите.
Добавя се още малко сол и се покрива с капак или фолио. Пече се 40 минути в умерена фурна - около 220 -250 градуса, като тенджерата се поставя в студена фурна, за да загрява постепенно.
След това време се добавя нарязаната на кубчета обелена ябълка и течната сметана, и се запича още 15 минути.
Сервира се с чаша леко изстудено бяло вино!
Добър апетит!