Начин на приготвяне
Сварете пилешките бутчета за около 25 минути или до полуготовност. През това време обелете и нарежете картофите на едро.
Загрейте фурната на 200 градуса и в подходяща по размер тенджерка от йенско стъкло сложете картофките, подправете ги със черен пипер, вегетата, малко сол (внимавайте, защото и зеленчуковата подправка съдържа сол), магданоза и зеления лук. Поръсете с олиото, разбъркайте хубаво и налейте бульонче от това, в което е вряло пилето - толкова количество, колкото е необходимо да покрие почти картофите.
Печете до извиране на водичката и сложете бутчетата. Върнете във фурната да се запекат леко, колкото кожичката им да хване коричка- 10-12 минути.
Разбъркайте сметаната с майонезата и бялото вино. Настържете при тях кашкавала - колкото по-ароматен кашкавал ползвате, по- вкусно ще стане пилето (аз използвам пармезан). Сложете и топеното сирене, бял пипер и малко сол на вкус и разредете с още от бульона в зависимост от това колко гъсто желаете да бъде сосчето ви. Залейте с него ястието и отново запечете до лек загар.
Поднесете с поръска от свеж магданоз.
Добър апетит!
Забележка: Не съм използвала капака на тенджерката, но ако желаете, може да го употребите единствено за печенето на картофите, като към средата на готвенето отхлупете, за да може да си изври бульончето.
Друг вариант е да готвите всичко заедно под капак, без да варите пилето предварително, но добре е да опитате и по двата начина и да изберете кой е по-удачен за вас.
Коментари