Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Пилешко със сметана и картофки в йенска тенджера

Пилешко със сметана и картофки в йенска тенджера

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пилешко със сметана и картофки в йенска тенджера
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
20/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Ако в кулинарията има любовни триъгълници, то пилето, сметаната и картофките е един от тях"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • картофи - 6 - 7 бр.
  • сметана - 350 мл. готварска
  • майонеза - 3 - 4 с.л.
  • кашкавал - 60 г
  • топено сирене - 40 г
  • бяло вино - 40 мл
  • олио - 50 мл
  • черен пипер - на вкус
  • розмарин - 1 - 2 с.л.
  • вегета - 2 с.л. (подправка от сушени зеленчуци)
  • магданоз - 2 с.л. накълцан+за поръсване
  • зелен лук - 2 с.л. накълцани перца
  • бял пипер - на вкус (за подправяне на сметаната)
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете пилешките бутчета за около 25 минути или до полуготовност. През това време обелете и нарежете картофите на едро.

Загрейте фурната на 200 градуса и в подходяща по размер тенджерка от йенско стъкло сложете картофките, подправете ги със черен пипер, вегетата, малко сол (внимавайте, защото и зеленчуковата подправка съдържа сол), магданоза и зеления лук. Поръсете с олиото, разбъркайте хубаво и налейте бульонче от това, в което е вряло пилето - толкова количество, колкото е необходимо да покрие почти картофите.

Печете до извиране на водичката и сложете бутчетата. Върнете във фурната да се запекат леко, колкото кожичката им да хване коричка- 10-12 минути.

Разбъркайте сметаната с майонезата и бялото вино. Настържете при тях кашкавала - колкото по-ароматен кашкавал ползвате, по- вкусно ще стане пилето (аз използвам пармезан). Сложете и топеното сирене, бял пипер и малко сол на вкус и разредете с още от бульона в зависимост от това колко гъсто желаете да бъде сосчето ви. Залейте с него ястието и отново запечете до лек загар.

Поднесете с поръска от свеж магданоз.

Добър апетит!

Забележка: Не съм използвала капака на тенджерката, но ако желаете, може да го употребите единствено за печенето на картофите, като към средата на готвенето отхлупете, за да може да си изври бульончето.

Друг вариант е да готвите всичко заедно под капак, без да варите пилето предварително, но добре е да опитате и по двата начина и да изберете кой е по-удачен за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Биляна Владова
Биляна Владова
Рецептата е страхотна. Тъкмо утре ще си купувам нови йенски съдове и ще ги изпробвам с тази рецепта. Благодаря за идеята.
21.03.2018 16:39
3
1
Покажи всички подкоментари