Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Екстра шоколадов сладкиш (постен)

Екстра шоколадов сладкиш (постен)

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7364k1k3k10
Екстра шоколадов сладкиш (постен)
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
17/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Грях е да не опиташ толкова вкусен сладкиш"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 2/3 ч.ч.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • какао - 6 с.л.
  • сода за хляб - 2 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • вода - 2 ч.ч.
  • глазура
  • черен шоколад - 1 Lindt 99%, 50 г
  • кокосова мазнина - 1 ч.л.
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява на 180 градуса.

Подред се изсипват съставките за кекса и накрая се разбъркват добре с телена бъркалка до хомогенност.

Форма за кекс се намазнява с олио и се поръсва с какао по стените. Кексът се слага да се пече, като първо се включва само долният реотан, докато се издигне кексът и се поопече отвътре, след което се включва и горният.

Когато се извади, се прави глазурата. За нея черният шоколад се начупва и се разтапя на водна баня заедно с кокосовата мазнина. Когато глазурата е готова, кексът се полива с нея, а отгоре се поръсва леко с кокосови стърготини.

Добре е кексът да се яде на следващия ден или поне след няколко часа, за да стане добре глазурата, да стегне, а не да е още течен шоколадът и да полепва по ножа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

justsavage
justsavage
Супер вкусно :)
15.07.2018 19:22