Начин на приготвяне
Запечете ядките за кратко във фурната, за да станат по-ароматни. След това ги охладете. Смесете ги с брашното в кухненски робот и ги смелете, докато станат едри трохи.
Смесете шоколада и маслото в купа и ги разтопете в съд на водна баня на слаб котлон. Бъркайте, докато сместа стане гладка.
Отделно разбийте жълтъците, половината от захарта и ванилията за около 5 минути. Отделно разбийте белтъците със сметана на пухкав сняг, като добавите останалата захар.
Смесете внимателно шоколадовата смес с жълтъците и объркайте с белтъците леко, като добавите и брашното с ядките.
Сипете сместа в 24 см форма и сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 35 минути. Охладете сладкиша, преди да го нарежете.
По желание може да го залеете с разтопен шоколад или да го поръсите с пудра захар.
Коментари
Иначе, също така внимавайте с фабричната пудра захар, към която обикновено се добавят около 5% нишесте за предотвратяване на слепването (има вероятност да е използвано пшенично). ;)