Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Лимоново-макови мъфини с глазура

Лимоново-макови мъфини с глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лимоново-макови мъфини с глазура
Снимка: marcheva14
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Винаги сме на разположение, ако ви се намират излишни лимоново-макови мъфини с глазура, защото са наистина вкусни"

Необходими Продукти

  • маково семе - 1.5 с.л.
  • брашно - 260 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • захар - 200 г
  • лимонова кора - настъргана кора от 2 големи лимона
  • масло - 113 г стайна температура
  • яйца - 2 бр. L (стайна температура)
  • сметана - 240 г (цедено кисело мляко, пълномаслено)
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА
  • лимонов сок - 3 пълни с.л.
  • захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;

Мъфин форма с 12 гнезда;

12 бр книжни капсули.

В 60 мл гореща вода се накисва маковото семе и се оставя за 30 мин. След това време се отцежда. Захарта и лимоновата кора се смесват и претриват с вилица.

Брашното, бакпулверът, содата и солта се пресяват.

В купата на миксера се разбива маслото и лимоновата захар до крем за около 5 мин. Добавят се яйцата едно по едно, разбива се. С шпатула се остъргва дъното на купата.

Добавя се изцеденото маково семе, сметаната (цедено кисело мляко), ванилията и се разбива на ниска скорост, докато се смесят.

Добавя се брашното наведнъж, разбива се на ниска скорост на миксера, само докато се приеме от сместа.

С лъжицата за сладолед или с две супени лъжици сместа се изсипва в книжни капсули, около 80 г на капсула.

Пече се на 170 градуса за около 15-18 минути или до суха клечка, поставена в средата на мъфина.

Докато мъфините се пекат, в купичка се разбъркват лимоновият сок и захарта. Поставят се на силно умерен котлон, разбърква се, докато се стопи захарта.

Готовите мъфини се изваждат върху решетка и се намазват обилно с гореща лимонова глазура.

Лимоново-маковите мъфини с глазура са много вкусни!

Източник: joyofbaking

Забележка: Захарта може да се сведе до максимум 130- 150 г, според мен 200 г е много, достатъчно вкусни са и с по-малко захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: