Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова торта»Лимоново-боровинкова торта с глазура

Лимоново-боровинкова торта с глазура

Лимоново-боровинкова торта с глазура
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Лимоново-боровинкова торта с глазура - за всеки ден, който трябва да бъде специален"

Необходими Продукти

  • за блата
  • мътеница - 240 мл
  • олио - 180 мл
  • захар - 200 г
  • яйца - 4 бр. големи
  • ванилов екстракт - 2 ч.л.
  • лимонов екстракт - 1 ч.л.
  • брашно - 345 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • лимони - 2 бр. кората
  • лимонов сок - 4 с.л.
  • боровинки - 570 г
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • за глазурата
  • краве масло - 454 г меко
  • крема сирене - 454 г на стайна температура
  • пудра захар - 360 г
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • лимонов екстракт - 1 ч.л.
  • лимони - 1 бр. кората
  • лимонова извара - за пълнежа
  • боровинково сладко - за пълнежа
  • боровинки - за декорация
  • лимони - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете направата на тази уникална лимонова торта, като първо загрейте фурната на 177⁰С. Покрийте две тавички (20 см) с хартия за печене и намаслете.

В голяма купа смесете мътеницата, олиото, яйцата, захарта и екстрактите. Разбийте на средна скорост с миксера за 2-3 минути до гладкост. В друга купа смесете брашното, содата, бакпулвера и солта. Разбъркайте и пресейте върху течната смес, разбийте на средна скорост за около минута.

Прибавете лимоновата кора и 2 с.л. от лимоновия сок. Останалите 2 с.л. лимонов сок излейте върху боровинките. Добавете нишестето и разбъркайте добре.

Сипете половината плодове в сместа и разбъркайте с шпатула. Разпределете сместа в двете тавички. Поръсете с останалите боровинки отгоре. Печете около 40-45 минути. Извадете блатовете от тавичките върху метална скара да се охладят.

За крема разбийте маслото на средна скорост за 6-8 минути. Добавете крема сиренето и разбийте до гладкост. Сипете и останалите съставки без лимоновата кора и отново разбийте. Добавете и нея и пак разбийте. Оставете го в хладилник да се охлади.

Разрежете блатовете за торта на две.

В пош с кръгъл накрайник сипете 2 ч.ч. от крема. Започнете да редите домашната плодова торта, като върху най-долния блат разпределите крем и отстрани с помощта на поша образувате пръстен. Вътре сложете от лимоновата извара.

Всичко се повтаря, като се редуват извара и боровинково сладко. Цялата боровинкова торта се измазва с глазура и се украсява по избор.

Лимоново-боровинковата торта с глазура е чудесна!

Източник: Виолина Минкова - Кулинарна Мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: