Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса;
Мъфин форма с 12 гнезда;
12 бр книжни капсули.
В 60 мл гореща вода се накисва маковото семе и се оставя за 30 мин. След това време се отцежда. Захарта и лимоновата кора се смесват и претриват с вилица.
Брашното, бакпулверът, содата и солта се пресяват.
В купата на миксера се разбива маслото и лимоновата захар до крем за около 5 мин. Добавят се яйцата едно по едно, разбива се. С шпатула се остъргва дъното на купата.
Добавя се изцеденото маково семе, сметаната (цедено кисело мляко), ванилията и се разбива на ниска скорост, докато се смесят.
Добавя се брашното наведнъж, разбива се на ниска скорост на миксера, само докато се приеме от сместа.
С лъжицата за сладолед или с две супени лъжици сместа се изсипва в книжни капсули, около 80 г на капсула.
Пече се на 170 градуса за около 15-18 минути или до суха клечка, поставена в средата на мъфина.
Докато мъфините се пекат, в купичка се разбъркват лимоновият сок и захарта. Поставят се на силно умерен котлон, разбърква се, докато се стопи захарта.
Готовите мъфини се изваждат върху решетка и се намазват обилно с гореща лимонова глазура.
Лимоново-маковите мъфини с глазура са много вкусни!
Източник: joyofbaking
Забележка: Захарта може да се сведе до максимум 130- 150 г, според мен 200 г е много, достатъчно вкусни са и с по-малко захар.