Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Точен тиквеник с орехи и стафиди

Точен тиквеник с орехи и стафиди

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Точен тиквеник с орехи и стафиди
Снимка: Марияна
1 / 6
22/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Не е приятел онзи, който те черпи с тиквеник, а този, който ти даде изпитана рецепта за приготвянето му"

Необходими Продукти

  • брашно за баница - 800 г и още малко за разточване
  • олио - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • вода - 400 мл
  • тиква - 1 бр. цигулка не много голяма
  • захар - 7 с.л. за ръсене върху рулата
  • захар - 20 с.л. с връх
  • тъмни стафиди - 1 1/2 ч.ч.
  • орехи - 2 ч.ч.
  • канела - 1/2 пакетче
  • олио - за намазване на тавата и на листите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме тиквата от кората и семките. Режем тиквата и я настъргваме на едрото ренде в голяма купа. Ако е леко водна, я изстискваме с ръка, за да не ни стане воден тиквеникът. В случая моята е цигулка /сладък сорт/ и не водна, но въпреки това при стъргането видях, че не е водна.

Почистваме орехите и ги смиламе.

В купичка слагаме захарта заедно с 1/2 пакетче канела и объркваме добре. Количеството захар е 20 с.л. с връх - т.е. по 4 с.л. на кора. Пресяваме си брашното в дълбока тава или съд за месене. Ползваме брашно за баница.

Правим си кладенче по средата на брашното. Затопляме леко водичката и я слагаме при брашното. Добавяме си 1 ч.л. сол и 1 с.л. олио.

Набрашняваме си плота. Замесваме меко тесто. Разделяме го на 5 топки и ги покриваме с кърпа. Разточваме топка от тестото с точилка голям тънък лист. Докато точим, също си набрашняваме листа. Като стане готов листът, намазваме леко с олио.

Слагаме от настърганата тиква. Върху нея захар и накрая стафиди. Навиваме на рула.

Намазваме с олио тава за печене на фурната и я набрашняваме. Слагаме рулото. По същият начин процедираме и с другите топки тесто. Нареждаме рулата едно до друго. Намазваме ги леко с олио и отгоре поръсваме с захар всяко руло.

Печем в загрята на 180 градуса до готовност. Режем, сервираме и хапваме.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: