Начин на приготвяне
Почистваме тиквата от кората и семките. Режем тиквата и я настъргваме на едрото ренде в голяма купа. Ако е леко водна, я изстискваме с ръка, за да не ни стане воден тиквеникът. В случая моята е цигулка /сладък сорт/ и не водна, но въпреки това при стъргането видях, че не е водна.
Почистваме орехите и ги смиламе.
В купичка слагаме захарта заедно с 1/2 пакетче канела и объркваме добре. Количеството захар е 20 с.л. с връх - т.е. по 4 с.л. на кора. Пресяваме си брашното в дълбока тава или съд за месене. Ползваме брашно за баница.
Правим си кладенче по средата на брашното. Затопляме леко водичката и я слагаме при брашното. Добавяме си 1 ч.л. сол и 1 с.л. олио.
Набрашняваме си плота. Замесваме меко тесто. Разделяме го на 5 топки и ги покриваме с кърпа. Разточваме топка от тестото с точилка голям тънък лист. Докато точим, също си набрашняваме листа. Като стане готов листът, намазваме леко с олио.
Слагаме от настърганата тиква. Върху нея захар и накрая стафиди. Навиваме на рула.
Намазваме с олио тава за печене на фурната и я набрашняваме. Слагаме рулото. По същият начин процедираме и с другите топки тесто. Нареждаме рулата едно до друго. Намазваме ги леко с олио и отгоре поръсваме с захар всяко руло.
Печем в загрята на 180 градуса до готовност. Режем, сервираме и хапваме.
Да ви е сладко!