Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Картофена супа»Имуностимулираща картофена супа с пчелен прашец

Имуностимулираща картофена супа с пчелен прашец

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Имуностимулираща картофена супа с пчелен прашец4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Има и вкусен начин да се погрижите за здравето си - вижте как се прави страхотна имуностимулираща супа с пчелен прашец"

Необходими Продукти

  • картофи - 300 г
  • батат - 1 бр. средна големина
  • шалот - 1 глава, по - голяма
  • праз - 1 бр. /10 см от зелената част на стеблото/
  • пиперка - 1/2 бр. жълта + 1/2 бр. червена
  • моркови - 2 бр.
  • доматена салца - 50 мл
  • чери домати - 2 бр.
  • зеленчуков бульон - 1.5 л
  • черен пипер - 5 бр. на зърна
  • корени от магданоз - 4 - 5 бр. /по 4 см/
  • фиде - 50 г
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л. разтопено
  • къри - 1/3 к.л.
  • сол
  • индийско орехче - щипка
  • лимон - 1 бр. кората и сока от плода
  • пчелен прашец - по 1/2 ч.л. на порция за поръсване
  • джинджифил - по щипка на порция настърган ситно
  • За застройката
  • кисело мляко - 4 с.л. гъсто
  • жълтък - 1 бр. размер L
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да помогнем на нашия организъм да пребори вирусните инфекции с добра храна, а тази супа е източник на витамини, енергия, антиоксиданти и природния имунен стимулант пчелния прашец.

Почистваме и измиваме зеленчуците. Праза, пиперките, шалота, чери доматите и морковите режем на ситни зарчета. Двата вида картофи нарязваме на средни кубчета. Корените от магданоз завързваме на снопче със здрав конец /тази есен си изсуших за първи път/.

В подходяща тенджера загряваме растителната мазнина и маслото, в които сотираме първо праза и шалота. След 5 минути прибавяме пиперките и морковите. Задушаваме под капак, докато съставките омекнат. Прибавяме картофите, корените от магданоз, къри, черния пипер, салцата и доматите. Заливаме ги с богатия домашен зеленчуков бульон. Оставяме супата да къкри на слаб огън до готовност.

През това време настъргваме малко индийско орехче, малко джинджифил, лимонена кора от 1/2 плод и изцеждаме сока му. Нарязваме на ситно пресния магданоз, който ще прибавим 5-7 минути, преди да отстраним супата от котлона.

Застройката приготвяме с разбитото кисело мляко или сметана и жълтък. В нея прибавяме лимонената кора и индийското орехче. Накрая прибавяме в супата и фидето. След като се е сварила, прибавяме и магданоза.

Изключваме котлона и внимателно прибавяме предварително темперираната застройка.

Тази супа се сервира гарнирана с резен лимон и лъжичка с пчелен прашец.

Консумира се топла с лимонов сок.

Съставките пчелен прашец и лимонов сок не понасят високата температура, тъй като ефектът им отслабва, а витамин С се разрушава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Радвам се, че сте заинтригувана от рецептата. Смея да твърдя, че супите са ми слабост в кулинарията. Тяхното разнообразие от невероятни съчетания на съставки ги правят любимо ястие, най-вече в студените дни. Добавянето на крутони, кашкавалени брускети или макаронени изделия ги правят по-питателни и вкусни. Поздрави!
28.01.2018 14:55
1