Начин на приготвяне
Яйцата и прясното мляко ги вадим на стайна температура. Пресяваме брашното от лимец със сито в купа или съд за месене. Правим си кладенче и в него слагаме 1 щипка сол и 1 цяло яйце и 1 жълтък от второто яйце.
В прясното мляко слагаме амонячната сода и захарта и разбъркваме. Белтъка, който отделихме, го слагаме в купичка и го разбиваме с вилица.
Прясното мляко го добавяме при брашното. Вътре слагаме и маста. Маста не трябва да е разтопена. Замесваме меко тесто.
Набрашняваме си плота и прехвърляме тестото и го доомесваме.
Покриваме си тавата на фурната с хартия за печене. Разделяме тестото на две части. От всяка част оформяме топка. Всяка топка я набрашняваме и разточваме на лист.
С формичка цвете си правим соленките. Остатъка от тестото го доомесваме и пак разточваме, изрязваме с формичка и така докато свърши.
Подреждаме соленките в тавата. Намазваме ги с четка с разбитият белтък и поръсваме с бял сусам.
Печем на 220 градуса за около 13 мин. Хапваме соленките с айран. Да ви е сладко!