Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Соленки»Соленки-пръчици от лимец

Соленки-пръчици от лимец

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Соленки-пръчици от лимец
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
05/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Соленките от лимец може да си ги хрупаме по цял ден"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 пак.
  • бакпулвер - 1 пак.
  • оцет - 1 ч.л.
  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • босилек - щипка
  • черен пипер - щипка
  • брашно от лимец - приблизително 800 г
  • морска сол
  • шарена сол
  • чубрица
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа, подходяща за месене, сложете киселото мляко заедно с амонячната сода, бакпулвера и оцета. Разбъркайте хубаво с лъжица.

Чукнете яйцето и белтъка прибавете в купата, а жълтъка отделете за намазване. Прибавете леко разстопената свинска мас, босилека, черния пипер и солта.

Разбъркайте отново с лъжицата и постепенно започнете да прибавяте лимецовото брашно.

Когато стане меко тесто, вече омесете с ръце, като добавяте по малко брашно, за да не лепне.

Върху набрашнен плот разточете тестото с точилка на лист с дебелина 0. 5 см.

Разбийте жълтъка с малко водичка и с четка го нанесете отгоре. Поръсете с прясно смляна морска сол, шарена сол, чубрица, маково семе - по ваш вкус.

Нарежете на ленти. Нареждайте соленките в намазнена предварително тава и печете до порозовяване на 190 градуса д вентилатор.

Соленките-пръчици от лимец са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: