Начин на приготвяне
В голяма купа, подходяща за месене, сложете киселото мляко заедно с амонячната сода, бакпулвера и оцета. Разбъркайте хубаво с лъжица.
Чукнете яйцето и белтъка прибавете в купата, а жълтъка отделете за намазване. Прибавете леко разстопената свинска мас, босилека, черния пипер и солта.
Разбъркайте отново с лъжицата и постепенно започнете да прибавяте лимецовото брашно.
Когато стане меко тесто, вече омесете с ръце, като добавяте по малко брашно, за да не лепне.
Върху набрашнен плот разточете тестото с точилка на лист с дебелина 0. 5 см.
Разбийте жълтъка с малко водичка и с четка го нанесете отгоре. Поръсете с прясно смляна морска сол, шарена сол, чубрица, маково семе - по ваш вкус.
Нарежете на ленти. Нареждайте соленките в намазнена предварително тава и печете до порозовяване на 190 градуса д вентилатор.
Соленките-пръчици от лимец са готови.