Начин на приготвяне
Ако ползвате пресен октопод, трябва да го почистите и сварите. Почистването става, като обърнете главата/тялото и извадите съдържанието. Измивате старателно под течаща вода. Поради многото фибри в месото му, то е твърдо и жилаво, а начинът да го направим меко и топящо се в устата, е следният:
Замразява се морският дар за 24 часа, след което се размразява и чак тогава можем да го сварим. Удряйки силно и многократно октопода, също постигаме този ефект, но препоръчвам първия вариант.
В голям съд поставяме изобилно количество вода на силен огън със дафиновите листа и зрънцата черен пипер. Щом заври, октоподът се пуска и изважда 3-4 пъти във врящата течност. При последния път се оставя вътре и огънят се редуцира до умерен. Така ври 40 минути (за тази рецепта ни е нужно той да остане много мекичък, затова го варим повечко).
Отстраняваме от огъня и оставяме да престои във водата 15 минути, след което отцеждаме хубаво и изчакваме да изстине.
Нарязваме пипалата на дебели кръгчета, тялото - на кубчета.
Сьомгата режем на парченца или лентички, както ви харесва.
Нанизваме октопода на шишчета, като тук-там между парчетата слагаме и сьомга. Подреждаме в голяма сервировъчна чиния и поръсваме с малко зехтин и сол.
Отделно настъргваме зелената чушка и сиренето Грана падано на едро ренде. Объркваме ги със зехтина, оцета и сол и черен пипер на вкус и с тази смес декодираме или поръсваме шишчетата. Доукрасяваме със балсамова редукция по краищата на чинията.
Поднасяме леко охладени с бяло вино или розе.
Добър апетит!