Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Шишчета»Шишчета от октопод и пушена сьомга

Шишчета от октопод и пушена сьомга

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Шишчета от октопод и пушена сьомга
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Не ви трябва покана, а повод да приготвите тези изключителни шишчета"

Необходими Продукти

  • октопод - 700 г
  • пушена сьомга - 100 г
  • зелена чушка - 2 бр.
  • грана падано - 120 г
  • ябълков оцет - 4 с.л.
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 4 - 5 зрънца
  • балсамова редукция - за поръсване
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако ползвате пресен октопод, трябва да го почистите и сварите. Почистването става, като обърнете главата/тялото и извадите съдържанието. Измивате старателно под течаща вода. Поради многото фибри в месото му, то е твърдо и жилаво, а начинът да го направим меко и топящо се в устата, е следният:

Замразява се морският дар за 24 часа, след което се размразява и чак тогава можем да го сварим. Удряйки силно и многократно октопода, също постигаме този ефект, но препоръчвам първия вариант.

В голям съд поставяме изобилно количество вода на силен огън със дафиновите листа и зрънцата черен пипер. Щом заври, октоподът се пуска и изважда 3-4 пъти във врящата течност. При последния път се оставя вътре и огънят се редуцира до умерен. Така ври 40 минути (за тази рецепта ни е нужно той да остане много мекичък, затова го варим повечко).

Отстраняваме от огъня и оставяме да престои във водата 15 минути, след което отцеждаме хубаво и изчакваме да изстине.

Нарязваме пипалата на дебели кръгчета, тялото - на кубчета.

Сьомгата режем на парченца или лентички, както ви харесва.

Нанизваме октопода на шишчета, като тук-там между парчетата слагаме и сьомга. Подреждаме в голяма сервировъчна чиния и поръсваме с малко зехтин и сол.

Отделно настъргваме зелената чушка и сиренето Грана падано на едро ренде. Объркваме ги със зехтина, оцета и сол и черен пипер на вкус и с тази смес декодираме или поръсваме шишчетата. Доукрасяваме със балсамова редукция по краищата на чинията.

Поднасяме леко охладени с бяло вино или розе.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: