Начин на приготвяне
За два малки буркани с вместимост по 400 г ви трябват около 1 кг чери домати.
На дъното на всеки буркан слагам по 1 к.л. сол, по една нарязана на филийки скилидка чесън и няколко зрънца черен пипер.
Чери доматките се измиват и се слагат в малки буркани с винт, като леко се притискат, за да се съберат повече в буркана. Може да добавите малко магданоз, риган или босилек по ваш вкус.
За да запазя вкуса и аромата на домашните чери доматчета, предпочетох да ги консервирам без билки. При следващо консервиране може би ще сложа и малко пресни билки.
Заливат се с малко вода - около 150 мл на буркан и се затягат капачките. Слагат се в съд с вода, на дъното на който се сложили памучна кърпа.
Водата трябва да облива бурканите поне два пръста над капачките. Стерилизират се за 10 минути след завирането на водата.
Ако си новак в приготвянето на консерви, прочети тук как се консервират домати или разгледай нашите рецепти за домати в буркани.