Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Рататуй с дългозърнест ориз

Рататуй с дългозърнест ориз

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Рататуй с дългозърнест ориз
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 3
05/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Не просто рататуй, а рататуй с ориз - как може да не го опита човек още днес"

Необходими Продукти

  • червен лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • тиквичка - 1 бр.
  • патладжан - 1 бр. малък
  • червена чушка - 1 брой
  • домати - 1 бр. пресен голям
  • морков - 1 бр.
  • дългозърнест ориз - 250 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • захар - 1 щипка
  • жълто сирене - твърдо настъргано едро /или пушен кашкавал/
  • зехтин - за задушаване
  • риган
  • босилек
  • мащерка - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се наситняват. Останалите зеленчуци се нарязвят на малки кубчета като патладжанът се обелва и престоява 20 мин със сол, за да се отстрани горчивият му сок. Морковът с помощта на белачка си реже на тънки люспи.

Оризът се сварява във вряща подсолена вода ал денте.

Част от зехтина се загрява в голям тиган и се задушават лукът и чесънът.

Добавят се тиквичките, морковът, патладжанът и чушката и се пържи, като се бърка често около 10 мин.

Слагат се доматите, поръсва се с щипката захар и се готви всичко на тих огън още 10 мин. Овкусява се със сол и пипер.

Свареният ориз се отцежда, като се оставя и малко от течността. Добавя се към зеленчуците и се разбърква. Добавят се и подправките.

Залива се с останалия зехтин и се оставя само да заври.

Поръсва се с люспите жълто сирене или пушен кашкавал.

Поднася се поръсен със зелени подправки.

Вариации: По същия начин може да се приготви и рататуй с дребна паста или с кускус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: