Плодов сладкиш с махлепи

Плодов сладкиш с махлепи1 / 2
12/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • сини сливи - 1/2 кг
  • боровинки - 1 ч.ч.
  • захар - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • За блата
  • кисело мляко - 250 мл
  • захар - 200 г
  • олио - 100 мл
  • ванилия - 2 бр
  • махлепи - 1 ч.л. равна
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тефлонов тиган се приготвя карамел от захарта. Когато е готов и цветът му е тъмнокехлибарен, се добавя маслото. Разбърква се.

На дъното на тава се слага хартия за печене. Върху нея се изсипва карамелът и се разпределя равномерно. Подреждат се почистинети сливи с дупките към дъното, а между тях боровинките.

Млякото и захарта се разбъркват до разтваряне на захарта. Добавя се олиото.

Брашното и бакпулверът се пресявят и заедно с ароматите се добавят към сместа. Получава се бързо гладко тесто, което при изсипване върху плодовете се точи на лента. Леко се заглажда.

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Ако плодовете са много сочни, му е нужно повече време. Пробва се с клечка.

Когато тя излезе напълно суха от средата на сладкиша, той се изважда от фурната.

Оставя се само няколко минути и се обръща върху чиния. Отлепя се хартията и се оставя да се охлади напълно.

Соковете от плодовете попиват в блата и го правят изключително сочен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: