Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Свинска домашна саздърма в буркани

Свинска домашна саздърма в буркани

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Свинска домашна саздърма в буркани
Снимка: Мария Симова
2 / 3
08/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
"Поредното доказателство, че от домашното по-вкусно няма"

Необходими Продукти

  • свинска глава - 1 бр.
  • свински кокали - на 1 прасе, едри
  • дафинов лист - на вкус
  • бахар - на вкус
  • черен пипер - зърна на вкус
  • черен пипер - млян на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделете главата на 2 части през челюстите, а кокалите от бутовете и плешките) оставяте разделени при ставите, не ги кълцате, защото рискувате саздърмата ви да е пълна с кокалчета. Когато обезкостявате кокалите, за да им вземете месото, оставяйте по малко месо за саздърма.

Всичко това киснете един ден във вода, като на 2-3 пъти сменяте водата.

След което ги поставяте в казан и пълните казана със студена вода, която да е половин педя над кокалите. Поставяте казана на умерен огън и посолявате водата на вкус. Малко преди да заври, започва да се отделя пяна, която с решетъчна лъжица премахвате, докато спре да отделя такава.

Оставяте да врят за няколко часа, докато месото се свари (не да капе от кокала, а просто да е сварено). Извадете сварените кокали и нарежете месото на кубчета, като избирате червеното месо и само малко мазно за де е нашарено. Поставете месото в голяма тава и добавете подправките (дафинов лист, бахар, черен пипер на зърна) на вкус с малко от чорбата (за да не е съвсем на сухо) и варите колкото да си пуснат подправките аромата.

Свалете тавата от огъня, опитайте и ако е нужно, посолете и поръсете със млян черен пипер, разбъркайте. Напълнете измитите и подсушени буркани с готовата саздърма 1 пръст под ръба на самия буркан. Затворете бурканите с капачки, но сигурно, и ги подредете в казан за варене, в който наливате студена вода 3 пръста над тях. Поставете казана на умерен огън и след като заври водата в него, варите още 30 минути за вакуумиране на капака.

Извадете бурканите от горещата вода с подходяща щипка за буркани, обърнете бурканите с капака надолу, поставете някаква тежест върху тях (примерно дъска и тухла отгоре) и оставете така, докато изстинат напълно. Приберете бурканите в студено мазе и се наслаждавайте на вкусната саздърма през зимния сезон и не само!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: