Начин на приготвяне
Разделете главата на 2 части през челюстите, а кокалите от бутовете и плешките) оставяте разделени при ставите, не ги кълцате, защото рискувате саздърмата ви да е пълна с кокалчета. Когато обезкостявате кокалите, за да им вземете месото, оставяйте по малко месо за саздърма.
Всичко това киснете един ден във вода, като на 2-3 пъти сменяте водата.
След което ги поставяте в казан и пълните казана със студена вода, която да е половин педя над кокалите. Поставяте казана на умерен огън и посолявате водата на вкус. Малко преди да заври, започва да се отделя пяна, която с решетъчна лъжица премахвате, докато спре да отделя такава.
Оставяте да врят за няколко часа, докато месото се свари (не да капе от кокала, а просто да е сварено). Извадете сварените кокали и нарежете месото на кубчета, като избирате червеното месо и само малко мазно за де е нашарено. Поставете месото в голяма тава и добавете подправките (дафинов лист, бахар, черен пипер на зърна) на вкус с малко от чорбата (за да не е съвсем на сухо) и варите колкото да си пуснат подправките аромата.
Свалете тавата от огъня, опитайте и ако е нужно, посолете и поръсете със млян черен пипер, разбъркайте. Напълнете измитите и подсушени буркани с готовата саздърма 1 пръст под ръба на самия буркан. Затворете бурканите с капачки, но сигурно, и ги подредете в казан за варене, в който наливате студена вода 3 пръста над тях. Поставете казана на умерен огън и след като заври водата в него, варите още 30 минути за вакуумиране на капака.
Извадете бурканите от горещата вода с подходяща щипка за буркани, обърнете бурканите с капака надолу, поставете някаква тежест върху тях (примерно дъска и тухла отгоре) и оставете така, докато изстинат напълно. Приберете бурканите в студено мазе и се наслаждавайте на вкусната саздърма през зимния сезон и не само!