Начин на приготвяне
За обикновена торта правя 2 блата, а за тази, понеже е по-голяма, съм приготвила 3 блата.
Тази трота я правих за първия рожден ден на сина ми. Беше много вкусна затова и споделям рецептата с вас.
Разделям белтъците от жълтъците. Разбивам на пяна белтъците, прибавям захарта и отново разбивам много добре. Прибавям жълтъците, като бъркам в една посока. Накрая прибавям брашното, бакпулвера и ванилията.
Изсипвам готовата смес в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Пека в умерена фурна.
По същия начин приготвям втория и ако има и трети блат. Тестото за всеки блат се прави отделно, защото ако го направите на едно, докато се пече първият блат, белтъците в тестото ще спаднат и другите ни блатове няма да се получат леки и пухкави.
Оставям блатовете да изстинат хубаво и украсявам на следващия ден.
Приготвям сиропа, като сваря водата, захарта и ванилията. Той също трябва да изстине.
Захарното тесто го приготвям по следния начин: взимам една купичка маршмелоус бонбони, прибавям 1 ч.л. вода и слагам за 30 секунди в микровълновата. След като извадя купичката, разбърквам с лъжица (ако ви трябва бяло захарно тесто, не се добавя боя, но ако ще правите цветни фигурки, тук е моментът да прибавите сладкарската боя - цветът трябва да е малко по-наситен, защото после, като започнете да добавяте пудрата захар, ще избледнее леко).
После почвам да прибавям пудра захар. Когато вече не мога да бъркам, си намазнявам ръцете с масло и почвам да меся, като добавям пудра захар, докато се получи гладко и еластично тесто.
Крема приготвям, като разтопявам маслото на водна баня и го охладя. Разтопявам на водна баня и белия шоколад, охлаждам го и го смесвам с разтопеното масло. Добавям с лъжица на части заквасената сметана и разбърквам добре. Настъргвам лимоновата кора и я добавям заедно с ванилията.
Накрая разбивам на сняг сладкарската сметана, добавям я към крема и разбърквам внимателно със шпатула. Не използвайте миксер.
Сиропирам първия блат и го намазвам с крема. Покривам с втория блат, сиропирам го и го намазвам със крема. Ако сте правили и трети блат, пак по същия начин.
Заглаждам добре отгоре и отстрани с крема и започвам да редя украсата от захарно тесто.
За повече пъстрота на тортата съм добавила шоколадови крачета + бони бон.