Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Традиционен сладкиш от Малага (Torta Malagueña)

Традиционен сладкиш от Малага (Torta Malagueña)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Традиционен сладкиш от Малага (Torta Malagueña)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
20/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Далеч отидохме, за да ви донесем рецептата за този сладкиш, но за тази вкусотия си струваше"

Необходими Продукти

  • брашно - 280 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • зехтин - 120 мл
  • захар - 200 г +за поръсване
  • сол - 1 щипка
  • канела - 1 щипка
  • анасон - 10 г зрънца или 40 мл анасонов ликьор
  • бакпулвер - 16 г
  • орехи - 1 шепичка (или бадеми - цели, белени)
  • сок от лайм - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете млякото, зехтина, захарта, сока от лайм и анасоновия ликьор, в случай че сте избрали да използвате такъв. Ако ползвате семенца от анасон, ги счукайте леко или добавете цели в течната смес. Разбийте хубаво с телена бъркалка до разтопяване на захарта.

Пресейте брашното с бакпулвера и канелата и добавяйте на части при леко разбиване. Не ползвайте миксер, а през цялото време си работете с телената бъркалка до цялостното усвояване на брашното.

Излейте сместта в тавичка с диаметър около 25-26 см и отгоре подредете ядките.

Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или до суха клечка.

След като изстине сладкиша, поръсете с малко кристална захар.

Изключително ароматен, топящ се в устата сладкиш. Типичен за зоната на Малага, където хората обожават вкуса му и пазят рецептата (Torta Malagueña de anis y aceite), предавайки я от поколение на поколение. Казват, че това е ароматът на тяхното детство, примесен с мириса на море.

Нека и ние се пренесем за миг в тази атмосфера!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: