Ловчански пирян

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Ловчански пирян
Снимка: marcheva14
1 / 7
06/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Ето го и прословутитят ловчански пирян - сега е ваш ред да опитате и да ни кажете колко много ви е харесал"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • домати - 1 ч.ч. пасирани
  • лук - 1 средно голяма глава
  • домати - 2 бр. средно големи
  • чубрица
  • черен пипер
  • сол
  • олио - за готвене
  • оцет - 1 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилиди
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се наситнява и задушава в 3-4 с.л. мазнина и 1 с. л. вода. Готви се до омекване.

Прибавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се за около 1 минута, докато стане стъклен. Сваля се от котлона.

Картофите се обелват и нарязват на шайби около 3 мм.

Средно голям гювеч леко се намаслява с олио. Отгоре се подреждат на един ред плътно шайбите картофи, като се застъпват леко, така че да покрият възможно най-плътно дъното. Посолява се със сол.

Изсипва се оризът и се разстила равномерно върху картофите. Отгоре се залива с пасираните домати.

Върху тях се подрежда още един ред картофи, посолява се и се поръсва с малко чубрица и черен пипер.

Свежите домати се нарязват на тънки шайби и се подреждат върху картофите. Посипва се със струйка олио и малко топла вода.

Поставя се в студена фурна и се пече на 180 градуса до готовност на зеленчука.

След като е готова запеканката, всяка порция се залива с малко счукан чесън, оцет и магданоз.

Ако не е подходяща добавката на чесън, може да се залее с лъжица балсамико и наситнен магданоз.

Ловчанският пирян е много вкусен.

Източник: Щъркелово гнездо

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията