Начин на приготвяне
Лукът се наситнява и задушава в 3-4 с.л. мазнина и 1 с. л. вода. Готви се до омекване.
Прибавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се за около 1 минута, докато стане стъклен. Сваля се от котлона.
Картофите се обелват и нарязват на шайби около 3 мм.
Средно голям гювеч леко се намаслява с олио. Отгоре се подреждат на един ред плътно шайбите картофи, като се застъпват леко, така че да покрият възможно най-плътно дъното. Посолява се със сол.
Изсипва се оризът и се разстила равномерно върху картофите. Отгоре се залива с пасираните домати.
Върху тях се подрежда още един ред картофи, посолява се и се поръсва с малко чубрица и черен пипер.
Свежите домати се нарязват на тънки шайби и се подреждат върху картофите. Посипва се със струйка олио и малко топла вода.
Поставя се в студена фурна и се пече на 180 градуса до готовност на зеленчука.
След като е готова запеканката, всяка порция се залива с малко счукан чесън, оцет и магданоз.
Ако не е подходяща добавката на чесън, може да се залее с лъжица балсамико и наситнен магданоз.
Ловчанският пирян е много вкусен.
Източник: Щъркелово гнездо