Начин на приготвяне
Не може да е зима, да има кисело зеле и месо от прасенцето и да не си я направиш :) Така я правеше баба ми, така я правеше мама, така я правя и аз ...и винаги спомените от едно безгрижно снежно детство кръжат край мен!
Месото се нарязва на дребни късчета. По-малки или по-големи, зависи от това какво не искате да чувате на масата На криеница ли ще си играем с месцето? или пък Ще се задавя с тези парчета! - това беше в кръга на шегата.
Също на дребно се нарязва и зелето.
В дълбока тенджера се слагат олиото и месото. Месото се изпържва добре. След това се прибавя и зелето и се пържи още 5-6 минути. Следва червеният пипер, обърква се хубаво и се залива с зелевата чорба и водата.
Поръсва се с черен пипер, слага се сол на вкус (или по-скоро, ако е необходимо), малко чубрица, прибавят се и сухите чушлета (те са по желание), зърната черен пипер и тенджерата се затваря с капака и се оставя да заври.
След като поври около 15-20 минути, зависи от твърдостта на зелето, но не трябва да се разварява, тогава се прибавя фидето. Ври още 5 минути и се маха от огъня. От остатъчната топлина фидето се досварява.
И на финал чорбичката се ароматизира с още една-две щипки чубрица.
Много вкусна и сгряваща зимата е тази чорба с определено леко кисел вкус, който на нас много ни допада. Ако вие не харесвате много кисело, можете да промените съотношението на зелевия сок и водата, а така също и да сложите по-малко зеле - просто налучкайте вашите пропорции
Да ви е вкусно!
***Изключително полезна е за диабетиците, защото зелевият сок съдържа растителен инсулин.