Начин на приготвяне
Измийте ориза за яхнията много добре под течаща вода, поставете го в купа със студена вода и оставете настрани. Измийте и почистете зеленчука, нарежете лука на ситно, а морковите и целината - на малки кубчета, чушките и доматите - на едро.
В тава с капак налейте олиото, добавете маслото и ситно нарязания лук, запържете до омекването му. Прибавете морковите и целината, разбъркайте и задушете за кратко. Прибавете нарязаните чушки и запържете до омекване.
Накрая прибавете нарязаните на едро домати, целите люти чушки и прецедения ориз, разбъркайте.
Залейте ястието от ориз и зеленчуци с вода, колкото да покрие зеленчука, посолете, покрийте с капака и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност на ориза, за около 30 минути.
При сервиране поръсете постната гозба с черен пипер и ситно нарязан магданоз на вкус.
Насладете се на ароматна и вкусна Постна добруджанска яхния!