Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Постна добруджанска яхния

Постна добруджанска яхния

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Постна добруджанска яхния
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Ето такива родни ястия обича да си похапваме сладко, сладко - като тази постна добруджанска яхния"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • чушки - 10 бр. зелени и червени
  • домати - 8 бр.
  • лук - 2 глави
  • целина - 1/2 глава
  • моркови - 2 бр.
  • олио - 1 к.ч.
  • масло - 30 г
  • люти чушки - 2 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза за яхнията много добре под течаща вода, поставете го в купа със студена вода и оставете настрани. Измийте и почистете зеленчука, нарежете лука на ситно, а морковите и целината - на малки кубчета, чушките и доматите - на едро.

В тава с капак налейте олиото, добавете маслото и ситно нарязания лук, запържете до омекването му. Прибавете морковите и целината, разбъркайте и задушете за кратко. Прибавете нарязаните чушки и запържете до омекване.

Накрая прибавете нарязаните на едро домати, целите люти чушки и прецедения ориз, разбъркайте.

Залейте ястието от ориз и зеленчуци с вода, колкото да покрие зеленчука, посолете, покрийте с капака и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност на ориза, за около 30 минути.

При сервиране поръсете постната гозба с черен пипер и ситно нарязан магданоз на вкус.

Насладете се на ароматна и вкусна Постна добруджанска яхния!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: