Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Ориз на фурна»Печена риба с ориз на фурна

Печена риба с ориз на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печена риба с ориз на фурна
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Риба с ориз и зеленчуци - експлозия от вкусове"

Необходими Продукти

  • риба - около 2 кг тлъста (толстолоб, шаран и др. по избор)
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 3 - 4 бр.
  • чушки - 2 бр. червени
  • сол - 2 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 3 с.л.
  • копър - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства и измива със студена вода и се разполовява по дължина. Ако ви е малка тавата отстранете главата и опашката (от тях може да направите вкусна рибена чорба). Поръсва се обилно със сол, черен пипер, кимион и се оставя да престои поне един час.

Доматите и морковите се обелват и нарязват на ситно, лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно, оризът се почиства, измива и изцежда от водата.

В тиган в олиото се запържва лукът, едната скилидка чесън, постепенно се добавят морковите и чушките. Бърка се, докато зеленчуците омекнат. Добавя се оризът. Бърка се, докато не стане прозрачен.

Изсипват се и доматите заедно със сока и когато той изври, се добавят 1.5 ч.ч. вода. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне. Когато това стане, цялата смес се подправя със сол и черен пипер на вкус и се изсипва в намазана с олио тавичка.

Поръсваме с копъра и добавяме най-отгоре рибата разгъната или на парчета (според възможностите на тавата). Правим и „гнезденце“ в плънката, за да не стърчи отгоре.

При необходимост се долива още малко вода и рибата се пече в предварително загрята фурна на 200 -220 градуса около 35 минути.

Печената риба с ориз на фурна е готова.

Вижте също как се прави скумрия с ориз и вкусен шаран с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: