Начин на приготвяне
Рибата се почиства и измива със студена вода и се разполовява по дължина. Ако ви е малка тавата отстранете главата и опашката (от тях може да направите вкусна рибена чорба). Поръсва се обилно със сол, черен пипер, кимион и се оставя да престои поне един час.
Доматите и морковите се обелват и нарязват на ситно, лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно, оризът се почиства, измива и изцежда от водата.
В тиган в олиото се запържва лукът, едната скилидка чесън, постепенно се добавят морковите и чушките. Бърка се, докато зеленчуците омекнат. Добавя се оризът. Бърка се, докато не стане прозрачен.
Изсипват се и доматите заедно със сока и когато той изври, се добавят 1.5 ч.ч. вода. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне. Когато това стане, цялата смес се подправя със сол и черен пипер на вкус и се изсипва в намазана с олио тавичка.
Поръсваме с копъра и добавяме най-отгоре рибата разгъната или на парчета (според възможностите на тавата). Правим и „гнезденце“ в плънката, за да не стърчи отгоре.
При необходимост се долива още малко вода и рибата се пече в предварително загрята фурна на 200 -220 градуса около 35 минути.
Печената риба с ориз на фурна е готова.
Вижте също как се прави скумрия с ориз и вкусен шаран с ориз.