Чорба от сом

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Чорба от сом1 / 2
13/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • сом - 1 кг африкански
  • вода - 3 л
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 3 бр.
  • целина - 1 глава
  • домати - 4 - 5 бр.
  • масло - 50 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • дафинов лист - 3 бр.
  • девесил - 1/2 ч.ч. прясно откъснат
  • черен пипер - ½ ч.л.
  • вода - 12 ч.ч.
  • лимон - 1 бр.
  • лют червен пипер - 1 ч.л. или 2 - 3 бр. пресни люти чушки
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите, морковите, целината и лукът се обелват, измиват и нарязват на ситни кубчета.

В голяма тенджера се слагат картофите, целината, морковите, лукът и се заливат с водата.

Сомът се филетира и филетата се отделят, а останалото, заедно с костите, се слага в гевгир, в тенджерата със зеленчуците, където да поври и да си отпусне бульона.

Вари се около 40-50 минути на умерен котлон.

Добавят се обелените и накълцани на ситно домати. Вари се още 10-15 минути.

След това се маха гевгирът с костите и седем-осем минути преди чорбата да стане напълно готова, се добавя нарязаното на едри парчета филе.

Рибената супа се сваля от котлона, добавя се маслото и лютия червен пипер, ситно нарязаните магданоз и пресен девесил, скълцаните скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус и се сервира украсена с резенчета лимон.

Чорбата от сом е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: