Начин на приготвяне
Картофите, морковите, целината и лукът се обелват, измиват и нарязват на ситни кубчета.
В голяма тенджера се слагат картофите, целината, морковите, лукът и се заливат с водата.
Сомът се филетира и филетата се отделят, а останалото, заедно с костите, се слага в гевгир, в тенджерата със зеленчуците, където да поври и да си отпусне бульона.
Вари се около 40-50 минути на умерен котлон.
Добавят се обелените и накълцани на ситно домати. Вари се още 10-15 минути.
След това се маха гевгирът с костите и седем-осем минути преди чорбата да стане напълно готова, се добавя нарязаното на едри парчета филе.
Рибената супа се сваля от котлона, добавя се маслото и лютия червен пипер, ситно нарязаните магданоз и пресен девесил, скълцаните скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус и се сервира украсена с резенчета лимон.
Чорбата от сом е много вкусна.