Начин на приготвяне
Капризен е и той като всяка дама, затова е в празнична шоколадова премяна.
Жълтъците със захарта се разбиват до побеляване. Последователно се прибавят и останалите продукти. Разбърква се добре. Получената смес се разстила в набрашнена и намаслена тава.
Има и втори вариант - част от получената смес да се оцвети с какао (1 с.л.). В тавата се разстила първо бялата (или жълта смес, зависи от яйцата) и върху нея тук там с лъжица се слага от какаовата смес (на снимките се вижда този вариант на сладкиша).
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (до суха клечка).
През това време се прави меренгът. Захарта и водата за захарния сироп се слагат в кацерола на котлона да поврат. Захарта трябва да се разтопи и да се получи гъст сироп, който изстинал вече се прибавя към разбитите на твърд сняг белтъци при непрекъснато бъркане с миксер.
Изпеченият блат се намазва със сладкото, а отгоре с меренга. Връща отново във фурната и се пече на горен реотан на 160 градуса, до порозовяване на белтъците. Готовия сладкиш се залива с разтопения с олиото шоколад.
Поднася се нарязан на пастички.
Едно блаженство за небцето от съчетанието на ягоди, шоколад и пухкав белтъчен сняг! Да ви е сладко и празнично!
Забележка: Ако меренга го направите с горещ захарен сироп, не е нужно да запичате повторно сладкиша с белтъчния сняг. Може направо да го залеете с шоколада. Предполага се, че горещият сироп сготвя белтъците - за тези, които се притесняват от консумацията на сурови белтъци.