Начин на приготвяне
Измийте патладжана и без да го подсушавате и белите го разполовете надлъжно и го поставете с разрязаната част надолу в тавичка върху хартия за печене.
Ръснете малко зехтин и сол и го пъхнете във фурната, загрята предварително на 200 градуса за 20-30 минути или до пълно омекване и готовност.
Щом изстине отцедете добре водичката, която е пуснал, обелете и поставете в купа заедно с тофуто, чесъна, галетата, дивия лук, солта и сушения магданоз.
Пасирайте до гладка и гъста смес. Гъстотата може да варира според това колко месест е патладжанът, който сте използвали.
Ако сместа ви се стори рядка, може да добавите още галета или тофу. За по-невегетариански вариант може да си добавите и малко крема или топено сирене.
С навлажнени ръце оформяйте кръгли крокети и ги овалвайте в галета. Подреждайте върху хартия за печене или в предварително намазнена тавичка.
Поръсете със зехтин и изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20 минутки или до желания от вас загар.
Поднесете набодени на клечки и по ваше предпочитание може да гарнирате със сос или разядка от червени чушки или обикновена лютеница.
Вегетарианските крокети от патладжан със тофу са готови.