Начин на приготвяне
Извадете тофуто от пакетчето и оставете да се отцеди от водата. Попийте и подсушете с кухненска хартия.
Нарежете на кубчета или парченца с форма, каквато ви допада.
Накълцайте и пресния, зелен чесън.
Смесете царевичното нишесте със черен пипер и малко сол и оваляйте парченцата тофу. Оставете ги така 5 минутки, за да се поеме от нишестето още от остатъчната влага по веган сиренето. Това после след изпържване ще придаде страхотна хрупкава коричка на тофуто.
Направете си соса за компания на пърженото тофу, като смесите всички посочени продукти за него и варите на умерен огън, докато се редуцира и сгъсти. Внимавайте да не сгъстите прекалено, защото след като изстине, ще стегне още.
Опитайте на вкус и по желание си добавяйте мед, лимон или соев сос според това дали обичате да ви преобладава сладка, кисела или солена нотка.
След като медено-соевият сос е готов, си изпържете тофуто в сгорещено олио на средна степен. Обръщайте парченцата, докато станат златисти от всички страни.
Малко преди да извадите пърженото тофу, сложете при него скълцания зелен чесън и след по-малко от минута дръпнете от огъня.
Сипете в голяма цедка съдържанието на тигана, за да се отцеди хубаво мазнината.
Сложете в чинията, в която ще сервирате, и залейте със сосчето.
Поръсете със сусам и още пресен чесън по желание веган ястието.
Вкусотийка с азиатски нотки!