Начин на приготвяне
В купа се слага киселото мляко и в него се погасява хлебната сода. Ако киселото мляко е гъсто се добавят 100 мл вода, ако е рядко водата не се слага - просто трябва да е леко разредено, но не и да е айрян.
Прибавят се олиото, солта и разбитите с вилица яйца. Обърква се добре и се добавя брашното. Сместа трябва да е гъста като за кекс, при необходимост се прибавя още брашно.
Така приготвената смес се изсипва в намазнена и набрашнена голяма тавичка, така че блатчето да е с дебелина 1 см, защото при самото печене шуплата леко се надува. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене.
Мое допълнение към старовремешната рецепта е поръсването на шуплата отгоре с любимите семена и подправки :) Експериментирах, като едната шупла разделих на сектори с маково семе, а самите сектори поръсих с шарена сол, сусам и оставих в натурален вид. А другата беше поръсена с ким, чубрица, червен и черен пипер; сусам и отново разделени с маково семе. Вие си преценете как ще процедирате).
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят. Тогава се изважда и се маже отгоре с краве масло или се напръсква навсякъде с олио и се връща за 1-2 минутки във фурната.
Изваждате я от фурната и ако обичате хрупкава коричка я оставяте така да поизстине леко. В противен случай я покривате с хартия и отгоре с кърпа за 5-10 мин. да се задуши, след което се изважда от тавата.
Вкусна е както топла, така и студена поднесена с чаша айрян, кисело мляко или боза. Добър апетит!