Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме пилето. Отцеждаме от водата.
В купичка смесваме унисоса, соевия сос, зехтина (или олио), сока от 1/2 лимон, черния пипер, чесъна и наситнени няколко иглички розмарин.
С получената марината намазваме хубаво пилето от вътре и отвън. С внимателни движения леко отделяме кожата на пилето от месото, без да я късаме или махаме. Намазваме с маринатата и под кожата. Слагаме останалите цели клончета розмарин вътре в пилето, както и резените лимон. Оставяме пилето да се маринова покрито в хладилник за 1 нощ или за 24 часа.
Фиксирайте пилето върху грила и го пуснете да се пече за около час и двадесет минути, като периодично отваряте и го мажете с маринатата.
Ако нямате грил, разрежете пилетата през гръдната кост на две и го сложете върху скара на жар.
Печете първо с гърба към скарата около 20-25 минути, като отново мажете с марината, после обръщате и печете още 25 минути, като пак мажете през около 7-8 минути.
Друг вариант е да го изпечете във електрическата фурна - тогава сложете пилето върху решетката по средата на фурната, пуснете фурната само на горен реотан (грил) и печете около 30 минути, след което обърнете пилето по гръб и печете още толкова.
В този случай препоръчвам да сложите на дъното тавичка с малко картофи, за да използвате отделилата се мазнина - хем няма да се цапа фурната, хем ще приготвите после бърза и вкусна гарнитура за печеното пиле.
Сервирайте печеното пиле със свежа сезонна салата по ваш избор.
Маринованото Пиле за Грил е готово.
Ако желаете можете да си приготвите и печени зеленчуци към вашето пиле на скара.