Начин на приготвяне
Почистете добре пилето. Премахнете крайната част на крилата, излишната груба кожа и трътката по женание.
Разтворете пилето, като разрежете гръдната част. Обърнете го и с помощта на лъжица обърната обратно, отделете кожата от месото и гръбнака.
Настържете чесъна. Лимона нарежете на тънки резени. Маслото разделете на 3-4 парчета. На всяко парче масло сложете по малко от чесъна и напъхайте под кожата. Разпределете равномерно. Сложете и няколко парченца лимон.
Загрейте олиото с маслото в тигана и сложете пилето да се запържи, първо от вътрешната страна а после от външната. Пържете по 5 минути от двете страни.
През това време направете маринатата за печено пиле.
Сложете пилето в подходяща тавичка и го намажете обилно с маринатата от двете страни, като, първо, мажете от вътрешната страна. Отгоре сложете останалите резени лимон.
Налейте в тавата мазнината от тигана.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в загрята на 220 °C фурна за 50 минути. След това отстранете фолиото и печете още 15 минути.
Печеното мариновано пиле по испански е готово.
Сервира се мариновано пиле топло с гарнитура и салата според сезона.
Приятен апетит!