Начин на приготвяне
Лукът се нарязва и се задушава в олио, докато омекне.
Към него се добавят нарязаните на ивички печени чушки и задушаването продължава още 2- 3 минути.
Добавят се доматеното пюре и щипка захар, разбърква се. Изсипва се почистеният и измит ориз и се пържи, докато стане стъклен.
Наливат се течността от отцеденият нахут и вода, общото количество течност трябва да е 3 ч.ч.
Разбърква се и се добавят нарязаните на кръгчета кисели краставички и нахутът, подправя се със сол, черен пипер и стрит сух гьозум (ако е пресен, трябва да е нарязан на ситно), разбърква се и се изсипва в тава.
Рибникът се пече на 180 градуса, докато оризът се разпукне и ястието поеме течността.
Рибникът със скумрия, нахут и ориз е готов.