Начин на приготвяне
Измийте и почистете скумриите от вътрешностите и хрилете. Отстранете главите, перките и опашките, не ги изхвърляйте, може да ги използвате за рибена супа.
Почистените риби нарежете на дебели котлети, прехвърлете в тавичка и посолете със сол и черен пипер от всички страни.
Ориза измийте и накиснете във вода с чаена лъжичка сол.
Почистете и нарежете на ситно лук, чесън и морков и задушете в олиото в тигана с щипка сол. Добавете отцедения от водата ориз и щом стане прозрачен, добавете 3 ч.ч.и половина гореща вода и доматите. Щом поври и ориза поеме течността, подправете със сол и черен пипер и билки по ваш вкус (копър, магданоз, кориандър, девисил, риган, естрагон).
Изсипете в ориза и маслините и разбъркайте. Прехвърлете в намаслена тава и прехвърлете рибните котлети, като леко ги притиснете, за да не стърчат много над ориза.
Поръсете ги отново с малко сол и черен пипер, полейте със струйка олио и печете в предварително загрята на 180 -200 °C фурна, на средна решетка до готовност.
Щом извадите от фурната, покрийте тавата с кърпа или фолио за десетина минути, за да остане рибникът сочен.
Добър апетит!
Вижте още колко да печете скумрията и как да направите филета скумрия.