Желе от Пъпеш

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Желе от Пъпеш
Снимка: Зори
5 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Свежо и ароматно - страхотен десерт"

Необходими Продукти

  • желатин - 2 пакетчета (по 10 г)
  • пъпеш - 200 г
  • вода - 500 мл
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче (0.2 г)
  • листа от лимон - за декорация
  • лимонов сок - от половин лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипете пакетчетата желатин в чаша със студена вода и изчакайте 20 минути, докато набъбне.

В подходящ съд загрейте водата, захарта и пакетчетата ванилия. Разбърквайте, докато захарта се разтвори във водата напълно. Отстранете от котлона и оставете настрани.

Набъбналият желатин (прилича на грис халва) се загрява на водна баня на слаб котлон, като се внимава да не заври.

Когато желатинът е готов и стане на прозрачен сироп, се смесва с водата със захарта и хубаво се разбърква.

Накрая се добавя прясно изцедения лимонов сок за аромат.

Пъпешът се обелва, почиства от семето и се нарязва на кубчета. Кубчетата пъпеш се прехвърлят в предварително в леко навлажнени чашки и желатиновата смес се налива в тях. Чашките се покриват с фолио за свежо съхранение и се прибират в хладилника до стягането на желатина.

При изваждането на желето от чашките в чинийки, всяка чашка се поставя за кратко в гореща вода - желето се отпуска от затоплените стени и веднага се отлепва.

Ако желето се е захванало здраво към чашката, просто вземете малък остър нож, намокрете го и минете с него стените ѝ. След това обърнете чашката чинийката и леко тупнете дъното.

Желето се поднася декорирано с листенца от лимон.

Желето от Пъпеш е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много пъти сме правили тази рецепта, заменяли сме пъпеша с всякакви сезонни плодове и пак се получава доста сполучливо. Това е един от любимите ни десерти, препоръчвам!
30.04.2024 20:56
1
1
Покажи всички подкоментари