Начин на приготвяне
Приготвяме плънката, като накълцваме лука и свежите чушки на кубчета. Запържваме в загрятото на умерен огън олио за 5-7 минути.
Нарязваме зелето на ситно и слагаме и него, без да го отцеждаме. Наливаме около 250 мл вода или зелев сок и оставяме да се задуши до извиране на течността, след което прибавяме ориза, предварително измит от нишестето. Запържваме го за две минути и наливаме още 250 -300 мл вода, похлупваме с капак и оставяме да се поеме течността от ориза за около 7-8 минутки.
Щом остане на мазнина (наглеждайте го, за да не загори на дъното), опитваме дали зелето и оризът са омекнали - не трябва да са напълно готови, но не и прекалено твърди, затова ако е необходимо, добавете още малко течност и изчакайте да изври.
Добавяме каймата, подправките, натрошената на ситно суха чушка и още малко вода(100 мл), бъркаме, докато стане на трохи, и снемаме от огъня. Плънката за зелника е готова.
Разстиламе корите за баница. Те не трябва да са от най-фините. Разпределяме от плънката равномерно и навиваме две по две. Всяко рулце завиваме и подреждаме в кръгла тавичка под формата на охлюв (вита баница).
Разбиваме добре продуктите за заливката, с нея намазваме много обилно зелника и остатъка поливаме отгоре равномерно. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар.
Добър апетит!