Начин на приготвяне
Първо подготвяме плънката. Настъргваме тиквата на едро ренде и я задушаваме с малко вода в загрятото олио до промяна на цвета. Не е нужно да се пържи много.
Добавяме захарта, объркваме и оставяме още 2-3 минути. Слагаме и орехите , объркваме и след 2 минути сваляме от огъня.
Подправяме с канелата и ванилията и оставяме настрана да поизстине.
Взема се една кора и се намазва с 50:50 олио и кр. масло. Слага се втора кора- пак мазнина. Отгоре се слага трета кора и следва плънката.
Като има два варианта за слагането на плънката:
1.Разстила се върху цялата кора - така рулата стават по-влажни.
2. Слага се само в края откъм тясната страна - така повече се усеща тиквата.
Навиват се трите кори заедно откъм тясната страна на руло - не много стегнато.
Така се процедира и с останалите кори. Излизат 5 рула, т.к. на око си разделете плънката на пет равни части.
Готовите рула се слагат в подмазнената тава на печката. Нарежете ги напречно на по-малки парчета. Намажете ги с мазнина.
Печете в предварително загрята на 180°C фурна около 25-30 минути, до хубав златист загар на рулата.
Извадете тиквеника и го оставете да се охлади.
През това време пригответе сиропа. 5 минути след завирането му сложете лим. сок и ванилиите и махнете от котлона.
Залейте охладения тиквеник с топлия сироп. Аз лично в лъжица сиропирам всяко парче поотделно. Не се притеснявайте, че сиропът се стича на дъното на тавата, след това той попива в тиквеника. Имайте предвид, че с това количество тиквеникът е по-скоро влажен, а не сух и определено не плува в сиропа.
При поднасяне по желание тиквените рула може да ги поръсите с пудра захар.
Да ви е сладко!