Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Бърз сиропиран тиквеник

Бърз сиропиран тиквеник

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5576k2k6
Бърз сиропиран тиквеник
Снимка: Мина Димитрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
36
"Бърз сиропиран тиквеник, който ще се хареса много на любителите на сладката баница."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • тиква - 1 кг сурова
  • канела - 1 с.л.
  • смлени орехи - 1 ч.ч.
  • грис - 5 с.л.
  • олио - ½ ч.ч
  • за сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • ванилия - 0.4 г (2 прахчета)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бърз сиропиран тиквеник, който ще се хареса много на любителите на сладката баница.

Тиквата нарязваме, почистваме, обелваме и измиваме. Настъргваме на ситно ренде в дълбока купа. Към нея прибавяме канелата, гриса и нарязаните предварително сурови орехи. Разбъркваме всичко добре.

Намасляваме тавата, в която ще печем тиквеника. Отделяме две кори и поставяме от плънката в единия дълъг край обилно, а останалата част от кората намазваме с олио.

Завиваме плътно рулото и ги нареждаме в тавата на фурната. Така повтаряме процедурата с всички продукти. На две кори слагаме плънка по дългата страна на кората, а останалата част от кората намазняваме и навиваме на стегнато руло.

След като тава се запълни намазняваме рулата тиквеник отгоре с четка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути и след това продължаваме на 175 градуса още 40 минути.

В касерола приготвяме сиропа, докато се пече тиквеникът. Към чаша вода прибавяме чаша захар и 2 пак. ванилия.

Щом заври сиропът, засичаме до 5 минути и изключвате.

Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине. Горещият тиквеник заливаме с изстиналия сироп. Всяко руло нарязваме на 4.

Сиропираният десерт е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: