Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Бърз сиропиран тиквеник

Бърз сиропиран тиквеник

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5045k2k3k5
Бърз сиропиран тиквеник
Снимка: Мина Димитрова
1 / 4
22/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
36
"Бърз сиропиран тиквеник, който ще се хареса много на любителите на сладката баница."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • тиква - 1 кг сурова
  • канела - 1 с.л.
  • смлени орехи - 1 ч.ч.
  • грис - 5 с.л.
  • олио - ½ ч.ч
  • за сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • ванилия - 0.4 г (2 прахчета)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бърз сиропиран тиквеник, който ще се хареса много на любителите на сладката баница.

Тиквата нарязваме, почистваме, обелваме и измиваме. Настъргваме на ситно ренде в дълбока купа. Към нея прибавяме канелата, гриса и нарязаните предварително сурови орехи. Разбъркваме всичко добре.

Намасляваме тавата, в която ще печем тиквеника. Отделяме две кори и поставяме от плънката в единия дълъг край обилно, а останалата част от кората намазваме с олио.

Завиваме плътно рулото и ги нареждаме в тавата на фурната. Така повтаряме процедурата с всички продукти. На две кори слагаме плънка по дългата страна на кората, а останалата част от кората намазняваме и навиваме на стегнато руло.

След като тава се запълни намазняваме рулата тиквеник отгоре с четка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути и след това продължаваме на 175 градуса още 40 минути.

В касерола приготвяме сиропа, докато се пече тиквеникът. Към чаша вода прибавяме чаша захар и 2 пак. ванилия.

Щом заври сиропът, засичаме до 5 минути и изключвате.

Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине. Горещият тиквеник заливаме с изстиналия сироп. Всяко руло нарязваме на 4.

Сиропираният десерт е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: