Начин на приготвяне
В купа смесете сухите съставки и оставете ги настрани до момента, в който ще ви потрябват. Настържете почистената тиква, добавете и захарта, ваниловата захар, и я поставете на слаб огън да поври докато си изпари сока - за около 10-15 минути. Разделете я на 5 равни части.
Вземете една кора, намажете леко с разтопено масло и поръсете с 2 с.л. от сухата смес. Вземете втора кора, поставете върху първата и отново намажете с масло и поръсете с 2 с.л. от сухата смес.
Вземете трета кора, намажете с масло и поръсете едната от петте части тиква. Навийте на руло откъм по дългата част на корите и поставете в правоъгълна намаслена тава.
Така процедирате и с останалите кори, нарежете тиквеника на малки парчета и полейте с останалата мазнина. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Изпечения тиквеник оставете да се охлади напълно. Пригответе си сиропа през това време, като обедините двете съставки и поставите на огъня да заврът, 5 минути след завирането им залейте с врелия сироп охладения тиквеник. Оставете да се охлади напълно и сервирайте.