Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Сиропиран тиквеник с грис

Сиропиран тиквеник с грис

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Сиропиран тиквеник с грис
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
25
"Искате ли заедно да приготвим вкусен тиквеник? Ето я и рецептата"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г масло (200 мл разтопено)
  • за сухата смес
  • грис - 5 с.л.
  • захар - 10 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • орехи - 150 гр счукани
  • за тиквата
  • тиква - 1 кг почистена
  • захар - 3 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • за сиропа
  • захар - 300 г
  • вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете сухите съставки и оставете ги настрани до момента, в който ще ви потрябват. Настържете почистената тиква, добавете и захарта, ваниловата захар, и я поставете на слаб огън да поври докато си изпари сока - за около 10-15 минути. Разделете я на 5 равни части.

Вземете една кора, намажете леко с разтопено масло и поръсете с 2 с.л. от сухата смес. Вземете втора кора, поставете върху първата и отново намажете с масло и поръсете с 2 с.л. от сухата смес.

Вземете трета кора, намажете с масло и поръсете едната от петте части тиква. Навийте на руло откъм по дългата част на корите и поставете в правоъгълна намаслена тава.

Така процедирате и с останалите кори, нарежете тиквеника на малки парчета и полейте с останалата мазнина. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Изпечения тиквеник оставете да се охлади напълно. Пригответе си сиропа през това време, като обедините двете съставки и поставите на огъня да заврът, 5 минути след завирането им залейте с врелия сироп охладения тиквеник. Оставете да се охлади напълно и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: