Начин на приготвяне
Тиквата се почиства, измива и настъргва, както е сурова. Орехите се нарязват на дребно.
В купа се смесват настърганата тиква, орехите и канелата.
Всяка кора се отваря и половината и по дължина се намазва с мазнина, прегъва се на две, така че сухата и половина да покрие намазаната половина и се намазва и отгоре с мазнина.
Върху половината от прегънатата кора по дължина се разпределя част от плънката, след което кората се навива на руло и се поставя в намазана с мазнина тавичка.
Подредените в тавичката кори се намазват с останалата мазнина. Тиквеникът се пече във фурна с умерена температура.
След като изстине тиквеникът напълно, се сиропира със захарен сироп от 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода.
Оставете поне 1 час да поеме сиропа.