Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник със спанак и крема сирене

Зелник със спанак и крема сирене

ПетяПетя
Готвач
1281k2788273
Зелник със спанак и крема сирене
Снимка: Петя
1 / 2
27/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Баба ви може да прави страхотен зелник, но вие направо ще я шашнете с този супер зелник с топено сирене"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 9 бр. фини (1/2 пакет)
  • За плънката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • сода бикарбонат - 1/2 к.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • спанак - 4 топки замразен (или пресен) (или 300 г)
  • сирене крема - 100 г
  • сирене - 100 г
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За заливката
  • прясно мляко - 120 мл
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • олио - за намазване на тавата (св. мас, кр. масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага киселото мляко и в него се загася содата. След което се прибавят предварително разбитите яйца, брашното, олиото, солта, спанака (предварително полуразмразен), крема сиренето и всичко се разбива добре. Чак след това се прибавя натрошеното сирене и се обърква отново сместа.

Дъното на намазнена (аз подмазвам с мас) тавичка с размери 28 см/16 см се застила с кора.

Взема се една кора и с помощта на четка се намазва с олио (може предварително да е загрято и леко изстинало). Отгоре се слага втора и се поръсва цялата с 1/4 от плънката.

Двете кори заедно се навиват на руло, което се набира малко към средата и се слага в подмазнената тавичка. По този начин се процедира и с останалите 6 кори.

Наредените рула се нарязват напречно на 4 и се заливат с полива. Баницата се оставя да престои 5-6 минути, за да попие заливката. По желание отгоре може да се сложат бучки краве масло.

Пече се в предварително загрята на 250°C фурна. След 10 минути се намалява на 180°C и печенето продължава до получаването на приятния златист загар и готовност на баницата.

След изваждането от фурната, зелникът се покрива с хартия, а след това с кърпа за се задуши за около 10 минути. Избягвам да я пръскам с вода.

Получи се една много вкусна баница с плътен вкус и аромат на спанак.

По желание зеленията може да я задушите в малко олио заедно с пресен лук и да добавите пресен джоджен. Оставяте я да поизстине и тогава я смесвате с яйчено-сиренената смес.

Да ви е сладко!

*Зелник= баница, в пълнежа на която има зелении (лапад, спанак, киселец, коприва, лук, джоджен и др.)

Забележка: Тава с размери- 28/16 см

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: