Начин на приготвяне
В купа се слага киселото мляко и в него се загася содата. След което се прибавят предварително разбитите яйца, брашното, олиото, солта, спанака (предварително полуразмразен), крема сиренето и всичко се разбива добре. Чак след това се прибавя натрошеното сирене и се обърква отново сместа.
Дъното на намазнена (аз подмазвам с мас) тавичка с размери 28 см/16 см се застила с кора.
Взема се една кора и с помощта на четка се намазва с олио (може предварително да е загрято и леко изстинало). Отгоре се слага втора и се поръсва цялата с 1/4 от плънката.
Двете кори заедно се навиват на руло, което се набира малко към средата и се слага в подмазнената тавичка. По този начин се процедира и с останалите 6 кори.
Наредените рула се нарязват напречно на 4 и се заливат с полива. Баницата се оставя да престои 5-6 минути, за да попие заливката. По желание отгоре може да се сложат бучки краве масло.
Пече се в предварително загрята на 250°C фурна. След 10 минути се намалява на 180°C и печенето продължава до получаването на приятния златист загар и готовност на баницата.
След изваждането от фурната, зелникът се покрива с хартия, а след това с кърпа за се задуши за около 10 минути. Избягвам да я пръскам с вода.
Получи се една много вкусна баница с плътен вкус и аромат на спанак.
По желание зеленията може да я задушите в малко олио заедно с пресен лук и да добавите пресен джоджен. Оставяте я да поизстине и тогава я смесвате с яйчено-сиренената смес.
Да ви е сладко!
*Зелник= баница, в пълнежа на която има зелении (лапад, спанак, киселец, коприва, лук, джоджен и др.)
Забележка: Тава с размери- 28/16 см