Спаначен огретен

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Спаначен огретен
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Това не е просто спаначен огретен, това е вегетарианско ястие от най-висша класа"

Необходими Продукти

  • спанак - 200 г
  • олио - 2 с.л.
  • кашу - 50 г (печено)
  • извара - 250 г
  • готварска сметана - 100 мл
  • сол
  • картофи - 4 бр. (средно големи)
  • сол - 1 щипка
  • топено сирене - 50 г
  • масло - 30 г
  • кашкавал - 100 г
  • галета - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме обелените и нарязани на едро картофи да се сварят.

През това време приготвяме спаначената плънка. За целта измиваме добре спанака и го нарязваме на ситно или на лентички, след което го запържваме в олиото за 4-5 мин. Добавяме минатото през блендер кашу и разбъркваме. След това прибавяме и изварата (отново разбъркваме). Накрая слагаме и сметаната + щипка сол. Разбъркваме и оставяме на котлона за 5-6 мин. Плънката ни е готова.

Когато картофите се сварят, ги отцеждаме и намачкваме с преса. Прибавяме към тях топеното сирене и солта. Разбъркваме.

В тавичка поставяме хартия за печене, а отгоре и ринг (в който ще разпределим картофите и плънката). Започваме с 1/2 от картофената смес - разпределяме я равномерно по дъното.

Отгоре изсипваме спаначената смес, а накрая останалите 1/2 картофи. Поръсваме с галета и печем на 250 градуса за около 50 мин. След това изваждаме от фурната и разпределяме отгоре маслото.

Отново връщаме за печене за още 5 мин.

Накрая изваждаме и поръсваме с рендосания кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: