Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с олио

Козунак с олио

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Козунак с олио
Снимка: Анонимен
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
290 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
320 мин.
Порции
4
"Майсторите знаят как се прави разкошен козунак на конци и с мас, и с масло, че и с олио - а на вас ви остава само да си запишете рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 1 кубче прясна
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • ромова захар - 1/2 пакетче
  • олио - 1 ч.ч.
  • яйца - за намазване /разбито/
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме малко млякото, но не трябва да е горещо. Сипваме го в дълбока купа и в него начупваме маята и разбъркваме до нейното разтваряне. Добавяме 2 с.л. захар и 4 с.л. брашно, смесваме и оставяме да шупне за 15 минути.

Накисваме стафидите в малко гореща вода и ги оставяме настрани.

Разбиваме яйцата и жълтъка с останалата захар и добавяме шупналата мая. Сипваме солта, ванилената и ромовата захар, разбъркваме и започваме да сипваме на порции брашното. Омесваме меко тесто. Ако тестото лепне, добавяме още брашно. Към мекото тесто започваме по малко да сипваме олиото, като постоянно размесваме. Когато сме добавили всичкото олио, покриваме съда с тестото с прозрачно фолио и оставяме на стайна температура за 2 часа.

Разделяме втасалото тесто на 6 топки, подреждаме ги върху плота, който трябва да е намазан с олио и ги покриваме с прозрачно фолио. Оставяме ги за 20 минути да се отпуснат.

Отцеждаме накиснатите стафиди върху хартия.

Всяка топка разрязваме на три части, които разточваме на много тънка кора. Поръсваме всяка кора с по малко стафиди и навиваме на тънко руло. От тези рула изплитаме плитки и ги подреждаме в намаслена форма за печене. Покриваме с прозрачни фолио и оставяме за още два часа на стайна температура.

Бухналите козунаци намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар. Поставяме ги в студена фурна и включваме на 120 градуса. От време на време проверяваме готовността на козунаците, като постепенно увеличаваме температурата на 150°C, а след това и на 180 градуса.

Внимаваме да не се препекат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Колко козунаци излизат от тази рецепта?
05.04.2018 13:24
2
Покажи всички подкоментари