Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме хека. Всяка една риба слагаме върху лист хартия за печене. Намазваме ги със зехтин отвън и отвътре. Поръсваме рибата с мащерка отвън и отвътре.
Поливаме със сока от половин лимон, а останалата половинка от лимона нарязваме на резенчета и пъхаме в коремчетата на рибите.
Нареждаме върху и под рибата наситнения зелен лук, слагаме малко и в коремчетата и завиваме плътно хартията на пакетчета. Прехвърляме в тавичка.
Картофите обелваме, измиваме и нарязваме на пръчици. Поръсваме със сол, зехтин, черен пипер и разбъркваме.
Прехвърляме в тавичка с незалепващо покритие, покриваме я с лист алуминиево фолио.
Слагаме и двете тавички едновременно в предварително загряна фурна на 200 градуса за 30 минути (на двете средни решетки) и включен вентилатор.
Доматите нарязваме на колелца, поръсваме със зелен лук, овкусяваме със сол и черен пипер.
Сервираме печената риба в порционни чинии.
Гарнираме с печените картофки, листенца пресен спанак и със салатата от домати и пресен лук.
Хекът с печени картофки е много вкусен.