Начин на приготвяне
Измийте яйцата едно по едно под течаща вода с кухненска гъба.
На дъното на тенджера поставете скара и подредете яйцата по-рехаво. Поръсете със солта и налейте студена вода, поставете ги на слаб огън да се сварят за 10-12 минути.
В тенджера с кошница (от тези за пържене на картофи) налейте вряла вода. Поставете кошницата така, че да не опира водата. Подредете яйцата в нея на един ред едно до друго и затворете с капак.
Поставете тенджерата на силен огън. След като водата заври и по капака се образуват капчици, отворете съда и поръсете със сухи (на прах) бои, като ги редувате.
Потопете ръката си в студена вода и напръскайте яйцата с капчици вода, боята започва леко да се стича на струи.
Поръсвате отново с бои и пак с капчици студена вода. Така процедирате, докато получите красиви ефекти от струи и преливащи се цветове.
Извадете яйцата с кошницата и оставете да се охладят.
Намажете великденските яйца със салфетка, напоена с олио, за гланц.
Боядисаните яйца на пара са готови.
Коментари